Vare sig det gäller företagande, varumärken eller livet i stort handlar det om att förstå vem man är, våga sätta mål och ha rätt attityd till motgång och förändring för att utvecklas. Tidningskrönika skriven av Innovaforms Bo Melin.

Den svenska Nobelpristagaren i Fysik 1912 Gustaf Dalén var en obotlig optimist som klarade att möta motgångar. Han förlorade synen vid en explosionsolycka, men han kom tillbaka. I början av 1920-talet drabbades han och hans företag AGA av stora ekonomiska problem och han förlorade sin förmögenhet, men de kom åter på fötter. På 30-talet drabbades AGA av Kreuger-kraschen, då många svenskar greps av panik. Dalén beställde då ett antal pins med texten ”VAR OPTIMIST”. Så fort han mötte någon klagande olycksprofet tog han fram en pin och fäste på dennes rockslag. Dalén var övertygad om att det som hade räddat honom genom alla motgångar var hans val att vara optimist. Tänk om vi alla var som Gustaf, hur hade då samhället sett ut i dag?

Det pratats mycket om klyftor i samhället i dag, ofta i relation till pengar. Den största samhällsklyftan handlar om vår oförmåga att ta till oss förändring. Vi människor gillar inte förändring, vi älskar att säga, det går inte. Vi blir lätt bekväma och stannar kvar i komfortzonen och gör som vi alltid gjort. Vi borde veta att det enda som är konstant i livet är just förändring. Och myten om talang är grovt överskattad – det handlar om att våga tro på sig själv och se möjligheterna och inte problemen.

Vare sig det gäller företagande, varumärken eller livet i stort handlar det om att förstå vem man är, våga sätta mål och ha rätt attityd till motgång och förändring för att utvecklas. Varje dag kan vi läsa om hur företags konkurrentsituation snabbt byter ansikte, branschlogik förändras och rör om i invanda tankemönster. Sociala medier och digitala tjänster gör att vi människor måste lära nytt. Ta ett steg tillbaka och se vad som händer i samhället, på jobbet och livet i stort. I allt detta finns det fantastisk möjlighet till utveckling, under förutsättning att man förstår att utveckling också innebär förändring.

Här kommer några optimistiska tips:
– Ur verkligheten föds dina drömmar och visioner. Det är dina drömmar och visioner som skapar verkligheten.

– Våga berätta om din vision– vad du vill ska hända så att andra människor får en chans att hjälpa dig att lyckas.

– Var intresserad och träffa människor som gjort något du tycker är bra – välj sammanhang som ger dig positiv energi.

– Säj JA till nya uppgifter och mer ansvar både i jobbet och privat. Våga ta chansen och prova något nytt, det lär du dig mycket av.

– Stå alltid fast vid dina värderingar och var dig själv. Om du inte matchar företagets och människors tankar, byt jobb, byt miljö!

– Och till sist, sluta med ursäkter. I slutändan är det du och ingen annan som måste bestämma dig. Välj att vara en optimist!