I mitt jobb som affärs- och varumärkesutvecklare möter jag dagligen chefer som söker fakta på hur framtiden ska bli, gärna i form av ett Excel-ark. Vad de glömmer är att reflektera utifrån sin egen magkänsla vilket gör att de missar den stora och mer relevanta bilden. Krönika skriven av Innovaforms Bo Melin.
Funderar du på att skiljas, byta jobb, eller står du inför något annat stort beslut, då ska du söka vägledning i ditt undermedvetna enligt psykoanalysens grundare Sigmund Freud:
”när vi tar små beslut är det fördelaktigt att analysera för- och nackdelar. I vitala frågor bör beslutet tas undermedvetet, från en plats djupt inom oss”.
Vi föds med en naturlig intuition för att senare i livet lära oss att bortförklara och ignorera den samma. Barn upp till fyra års ålder går enbart på intuition när det gäller vad de vill och inte vill. När vi ställs inför svåra beslut har vi ofta en övertro på att om man bara får mer fakta att analysera för- och nackdelar med då kommer man att fatta bättre beslut, men det finns inget som säger att det blir bättre för det. Vi borde i stället lyssna till vår inre kunskap. Våra sinnen arbetar i det dolda med att reda ut vad det handlar om, utan att berätta för oss vad det innebär eller ge en förklaring.
I mitt jobb som affärs- och varumärkesutvecklare möter jag dagligen chefer som söker fakta på hur framtiden ska bli, gärna i form av ett Excel-ark. Vad de glömmer är att reflektera utifrån sin egen och medarbetares magkänsla, vilket ofta innebär att de missar den stora och mer relevanta bilden av problemet.
Vår hjärna har ett omedvetet system som tar emot, analysera och lagrar sinnesintryck till tyst kunskap. Här ryms bland annat färdigheter och erfarenheter som tar 10 000 timmars att öva upp. Inom elitidrotten hör vi ofta hur viktig den rätta känslan är. När idrottslegenderna Ingemar Stenmark och Wayne Gretzky fick frågan varför de lyckas blev svaret: ”Mina ben tänker fortare än jag” och ”Jag åker bara dit pucken kommer att vara om en stund, inte där den är”.
Att ersätta rationellt tänkande med magkänsla är inte främmande för dagens vetenskapsmän och professorer. Anders Omstedt, professor i oceanografi vid Göteborgs universitet uppmanar naturvetare i sin bok Connecting Analytical Thinking and Intuition att bli bättre på att kombinera analytiskt tänkande och intuition. Han menar att det är helt nödvändigt om vi ska kunna lösa vår tids stora globala tvärvetenskapliga utmaningar.
Din magkänsla är inget hokus pokus. Lita på den.